Tedaviler

Ortodontik Tedavi

Resim

Ortodontik Tedavi Nedir?

Ortodontik tedavi; çene kemikleri ile dişlerin birbiriyle olan ilişkilerini düzenlemek için yapılan tedavilere verilen isimdir. Ortodontistler, ortodonti alanında uzmanlaşmak için minimum dört yıl lisansüstü uzmanlık eğitimi almış diş hekimleridir.


Ortodontik Problemlerin Sebepleri Nelerdir?

Ortodontik problemlerin sebepleri kalıtımsal veya sonradan kazanılmış olabilir. Uzun süre emzik ve biberon kullanılması, parmak emme ve dudak ısırma gibi alışkanlıklar ortodontik bozukluklara neden olur.


Ortodontiste Ne Zaman Gitmek Gerekir?

Bu konuda en ideal dönem 7-8 yaşlarıdır. Bu yaşlarda tespit edilemeyen bazı çarpıklıklar, çene yapısı artık oturmaya başladığı için çenenin sağlıklı ve normal gelişimini etkiler. Dişlerdeki çapraşıklıklar ve dengesizlikler bu yaşlarda daha kolay tedavi edilebilir. Süt dişleri değişimini tamamlayıncaya kadar büyümenin de yüzde 95'i tamamlanacaktır.

Bazı durumlarda ortodontik tedaviye erken başlanması son derece faydalı olabilir. Çocuğun çeneleri arasında fark varsa dişler düzgün de olsa tedavi gereklidir. Arka dişler çapraz kapanıyorsa, ön kalıcı dişler çapraz kapanıyorsa, aşırı derecede dar üst çene yapısı varsa, kalıcı dişlerin çıkmasını engelleyen süt dişleri düşmemişse, erken çekilmiş süt dişinden kaynaklanan çene daralması varsa ortodontik tedavi şarttır.


Sabit Ortodontik Tedavi

Sabit ortodontik tedavi, adından da anlaşılacağı gibi hastanın çıkaramayacağı sabit apareylerin kullanıldığı tedavi şeklidir. Sabit ortodontik tedavide dişler üzerine braket olarak adlandırılan oluklu bir metal (günümüzde porselen braketler de kullanılmaktadır) yapıştırılır. Bu oluktan bir tel geçer. Dört ila altı hafta aralıklarla bu tel değiştirilir.


Hareketli Ortodontik Tedavi

Hareketli ortodontik tedavi, hastanın kendisinin takıp çıkarabileceği apareylerin kullanıldığı tedavi şeklidir. Hareketli ortodontik tedavi daha çok 6-12 yaş arası çocuklarda uygulanır. Bazı durumlarda hem sabit hem hareketli, her iki ortodontik tedavi şeklinin de uygulanması gerekebilir.


Ortodontik Tedavi Nasıl Etki Gösterir?

Ortodontik tedavi ile gelişim döneminde çene kemiğine kuvvet uygulanarak gelişim yönlendirilebilir, arttırılabilir veya azaltılabilir. Aynı şekilde dişlere de kuvvet uygulanarak ortodontik tedavi ile yerleri ve pozisyonları değiştirilebilir. Ortodontik tedavi sırasında kullanılan sabit ve hareketli apareyler, dişlere ve çene kemiklerine kuvvet uygulayarak etki gösterir.


Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Braketler için ortalama süre 22 aydır. Duruma bağlı olarak 6 aydan 3 yıla kadar sürebilir. Tedavinin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmak için ortodontistin oral hijyen talimatlarını ve verilen randevuları takip etmek en iyisidir.


Ortodontik Tedavinin Faydaları Nelerdir?

Dişlerde çapraşıklık olduğunda temizlenmeleri zorlaşır. Bu nedenle çürük ve diş eti hastalığı oluşumu riski artar. Ortodontik tedavi bu riski ortadan kaldırır.

Alt ve üst dişler kapanış esnasında birbiriyle kenetlenir. Ancak çapraşıklık mevcutsa bazı dişler diğerlerine göre daha önce temas eder ve daha fazla kuvvete maruz kalır. Bu kuvvete bağlı olarak dişlerde ve çene ekleminde problemler görülebilir. Ortodontik tedavi ile bu problemlerin meydana gelmesi engellenmiş olur.

Estetik diş hekimliği uygulamaları için de estetik görünüm sağlar.


Ortodontik Tedavinin Zorlukları Nelerdir?

Aparey kullanımı veya braketlemenin yapıldığı ilk haftalar dudak ve yanaklarda batmalar olabilir. Tedavi süreci uzun olduğundan bazen hastanın motivasyonu azalabilir, bu da randevuların aksamasına neden olabilir.


Ortodontik Tedavide Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ortodontik tedavi sırasında daha önce yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz. Sadece ortodontik tedavi uygulanırken sakız, asitli içecekler ve sert besinler ortodontik apareylere zarar verebileceği için yiyecekler konusunda kısıtlamalar söz konusudur. Ayrıca ortodontik tedavi uzun bir süreci içerdiğinden randevuların aksatılmaması gerekir.

X